El miracle de la vida

Ja fa mesos que vam començar el nostre projecte Félix sobre les aus. Hem arribat al final d’un camí ple d’esdeveniments emocionants.

Després d’estudiar el voltor comú, i de aprendre com es fa el seguiment d’ocells per estudiar-los i protegir-los, fa un parell de setmanes ens va visitar per segona vegada l’amic Àlvar Seguí Llopis. Ja fa un grapat d’anys que col·labora amb nosaltres en els projectes i continuem confiant amb ell per apropar la natura als nostres alumnes. En aquesta ocasió va vindre a parlar-nos d’un tema força interessant: la reproducció de les aus.

Ens ha explicat com es reprodueixen els animals en general i més concretament com és la reproducció de la guatlla. Aquesta xicoteta gallina satvatge, ha sigut la protagonista del nostre projecte durant les últimes setmanes a classe. Ens va explicar les seues diferències particulars respecte de la seua parenta doméstica. Vam vore perquè les aus que nidifiquen a terra es desenvolupen més ràpidament. El principal motiu és que són més vulnerables per als seus depredadors. I així introduírem el concepte de cadena tròfica per presentar un altre dels protagonistes de l’emocionant projecte: el xoriguer. Un au rapinyaire molt xicoteta que té com a principal font d’alimentació a la guatlla. Aquesta meravellosa au, va sobrevolar el nostres caps en una demostració de vol magistral de la mà del seu cuidador. Va ser espectacular.

Ací teniu un vídeo de la classe de vol del «xoriguer»:

Al principi d’aquest viatge, recordeu que van disseccionar una gallina i ens van fixar en el seu aparell reproductor. És molt semblant al nostre, encara que el procés final es produeix de forma externa. Per a poder comprendre millor aquest procés, vam dur a classe una incubadora amb ous de guatlla per veure el desenvolupament en directe del naixement dels pollets.Durant 18 dies teníem l’objectiu de cuidar-los per a que naixeren els pollets que finalment tornarien a la granja d’on van vindre. Setmanes d’especial espectació al col·le per vore l’evolució del ous, equilibrant en tot moment l’humitat i la temperatura de la covadora.

I per fi, a principi d’aquesta setmana, hem estat protagonistes d’un esdeveniment meravellós. Els nostres alumnes han estat protagonistes del miracle de la vida. Setmanes de cures i diferents eco-grafies per veure si estaven fecundats i seguir el procés de gestació del pollet, un d’ells ha decidit trencar la closca i delectar-nos amb els seus primers cants.Ha estat una sorpresa molt gran perquè de seguida varios d’ells han seguit els passos del germà major. Ens hem sentit pares per primera vegada. Gràcies a aquesta activitat hem comprés millor l’aparell reproductor en els ocells i hem pogut comparar-lo amb el dels humans.

Aquí us deixem un vídeo del naixement de les guatlles:

Comparte
Facebook
Twitter
LinkedIn

¿Tienes alguna consulta?

Admisión alumnos
Secretaría
Horario secreataría