Mans al riu: treball de camp i neteja al riu Polop

El Projecte Félix continua endavant. Les activitats es succeeixen una darrere d’altra, i arribem a una de les propostes educatives més interessants que anem a dur a termini: el TREBALL DE CAMP AL RIU POLOP. Ens hem desplaçat, classe per classe, fins a un dels nostres rius, per estudiar-lo a fons, apreciar-lo i millorar les seues condicions.

Com bé deia en nostre benvolgut Félix: «Allò que l’home destrueix, té l’obligació de protegir-lo i recuperar-lo». I d’això es tractava la nostra jornada de treball al riu Polop. Hem realitzat una classe en un entorn privilegiat. No hi ha millor aula per a aprendre que la pròpia natura. Havíem d’entendre què és un ecosistema, i ho hem fet d’una forma immillorable. Però no sols això, sino que també ens hem preocupat de netejar-lo, per a que el nostre pas pel riu, fora un exemple d’APRENENTATGE SERVICI amb majúscules.

Vam tindre la sort de poder comptar amb la companyia de Quico Rubio, biòleg i pare d’un dels nostres alumnes. Un expert en fauna i flora dels nostres paratges, pels anys que ha treballat en l’estudi i seguiment d’espècies com la tortuga o el cranc de riu. Però també es van sumar a aquesta activitat els nostres companys de secundària, que de la ma del mestre Jordi Verdú, van valorar la posibilitat de fer la solta en aquest hàbitat, dels crancs que estan criant al col·legi dins del projecte CRANC ROC.  

El primer que vam fer a classe, va ser decidir quin anava a ser el nostre punt de mostreig. I després d’accedir a google maps el punt exacte on faríem l’estudi de l’ecosistema aquàtic, vam marcar al quadern de camp les coordenades exactes. Va donar peu a comprendre perquè un dels punts de la coordenada era negatiu i d’un valor molt xicotet, i el profe ens va explicar que era perque ens trobem a l’esquerra del meridià de Greenwich. Relativament a prop, si tenim en compte les dimencions del nostre planeta.

Equipats amb tot l’instrumental necessari, ens vam desplaçar fins a la zona coneguda com al Racó de Sant Bonaventura. Un paratge que en aquesta época de l’any està preciós i gaudeix d’un aspecte immillorable. Per equips des d’un primer moment, vam observar totes les espècies animals i vegetals que, a la vora del riu, formen l’ecosistema. Macròfits, vegetació de ribera, aus, anfibis… Amb ajuda de les fitxes per interpretar-les vam poder gaudir de molts ocells com ara: el pit-roig, el pinsà o la merla, entre altres. Però també indicis de la presència de molts animals com els forats que fa el picut verd als xops, o les emprentes dels senglars al fang. Especial atenció vam tindre a tot tipus d’espècies invasores com el xop negre, el cranc roig americà, la pitera o les canyes. Tenint en compte que moltes vegades són la principal causa de desaparició de les nostres espècies autòctones. Malauradament, haurem de buscar un altre hàbitat per als crancs que hem criat al centre, ja que possiblement puguen vores afectats per la bactèria que contagia l’espècia al·lòctona de cranc. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=J4qTMEt1vRA]
Ja al nostre punt de mostreig, ens vam dedicar a examinar la zona, descrivint les restes patrimonials i fent un esquema i descripció detallat del lloc. Mesura del cabal, la profunditat, olor, color de l’aigua, etc. També vam avaluar la qualitat de l’aigua, mesurant paràmetres i traent conclusions del seu estat: oxígent dissolt, nitrats, temperatura i pH.

Aquest indicadors físico-quimics, ens donaren una primera pista de la salut del nostre riu. Però els indicadors més fiables són els ECOTIPUS. La qualitat biològica de l’ecosistema, la vam mesurar a partir d’unes tables de putuació que determinen el tipus de rius que tenim. Ens vam posar mans a l’obra, i vam traure mostres de macroinvertebrats per analitzar, junt a l’avaluació del bosc de ribera (QRISI), determinarem l’estat ecológic del riu Polop. Aquestes dades que hem arreplegat, les enviarem a la Fundació LIMNE per col·laborar en l’estudi dels rius valencians. 

Però l’exida no va quedar ahí, ja que la nostra última tasca, anava dirigida a netetjar el riu. De nou vam treballar cooperativament per deixar el nostre entorn en millors condicions en les que estava. Entre tots els equips vam traure més 50kg de deixalles! Tot un éxit per a un grup de xavals que, com diu el PAPA FRANCISCO en la Laudato SI,  ja saben de la importància de respectar la NOSTRA CASA COMÚ.

Sens dubte, un treball de camp complet que ens ha servit per comprendre què és un ecosistema i la importància de preservar-lo per a que gaudixca de bona salut. Póxima parada… CAMPAMENT FÉLIX. 

Comparte
Facebook
Twitter
LinkedIn

¿Tienes alguna consulta?

Admisión alumnos
Secretaría
Horario secreataría