Descobrint bacteris i fongs al nostre hort

La terra és feliç quan hi ha bacteris i fongs en abundància, són uns organismes tan xicotets que es diuen microorganismes. Huí hem rebut la visita de la nostra amiga Susi Cabré, que ens ha ajudat a descobrir la vida que té la terra del nostre hort i que no podem apreciar pel seu xicotet tamany. Com sempre, un plaer tindre a aquesta súper experta entre nosaltres!

Nosaltres i la terra compartim alguns d’aquests bacteris i fongs per estar sans i forts.

Els fongs creixen en forma de xarxa per tot el sol, com una mena de pelets (pilositat) i viuen junt amb les arrels de les plantes. Algunes famílies de fongs ajuden a les plantes, proveint-les de minerals, emmagatzemant aigua i protegint-les de les malalties. Aquestes famílies tenen uns noms molt estranys, però es poden reconéixer fàcilment pel seu color blanc, verd esmaragda o groc. Per exemple… hi ha una família que és blanca i es diu Actinomicets, una altra és groga o verda esmaragda i es diu Thricoderma.

També hi ha unes famílies de fongs que ens avisen quan la terra i les plantes estan malaltes. Si n’hi ha molts d’aquests, vol dir que la terra està molt trista i dèbil perquè li falta un bon menjar, hidratació, sol, aire i descans. Els seus noms també són complicats i també els distingirem pel seu color negre, gris, gris fosc, verd fosc, roig… Per exemple, hi ha unes famílies de fongs negres i grisos que es diuen «Botrytis, Rhizoctonia, Verticillium i Pythium»… Molt difícil de pronunciar! La família dels vermells és més fàcil de dir: «Fusarium»

Els bacteris tenen un aspecte gelatinós. Ajuden a descompondre la matèria orgànica, retenen nutrients, afavoreixen el fluix de l’aigua, donen a menjar a altres membres i mantenen a ratlla els microorganismes que es mengen les planten. També tenen uns noms impronunciables, com Azotobacter, Nitribacter, Clostridium, Azospirillum… Prova-ho en veu alta i veuràs que difícil és! Encara que segurament n’hi ha un que coneixeu…, el Lactobacillus.

Bé, com volem saber l’estat de salut el nostre hort, anem a fer dos experiments on podrem descobrir a simple vista els fongs i bacteris que hi ha.

Per atraure els fongs farem un Restaurant xinés*! Necessitem un envàs de plàstic o vidre on posarem un suculent preparat d’arròs bullit amb sucre, tapem amb una gasa i l’enterrem sota la terra. Ho deixem 3 o 4 dies per veure quins clients han vingut.

Per atraure bacteris i fongs farem un Hotel* on dormir! Necessitem un envàs de plàstic o vidre on posem un llit fet de terra amb aigua destil·lada. Abans de tapar l’hotel amb film transparent, afegim unes gotes d’aigua destil·lada (50%) i d’alcohol (50%). Ho deixem 3 o 4 dies a l’ombra per veure qui s’ha quedat a dormir.

Quan tenim fongs blancs, grocs o verdes esmaragdes vol dir que la nostra terra està feliç. Si hi ha més colors apagats i foscos, vol dir que necessita millors condicions. Es veuen com uns pèls fins i llargs.

Quan tenim bacteris i fongs en quantitat, de forma equilibrada, vol dir que la terra està bé de salut. Si n’hi ha més d’uns que dels altres o no n’hi ha, vol dir que la terra està malalta. Distingirem els bacteris dels fongs perquè aquestes es veuen com unes gotes de gelatina.

*Restaurant xines, conegut com a Trampa d’arròs
*Hotel per Fongs, conegut com a microscopi camperol.

Comparte
Facebook
Twitter
LinkedIn

¿Tienes alguna consulta?

Admisión alumnos
Secretaría
Horario secreataría