D. Miquel, F. Gisbert i els Espantacriatures

Segons una creença popular que ja compartien celtes i altres pobles antics, el vespre de Tot Sants, les animes del purgatori o del país dels morts, tornen per un dia a les cases que habitaven. Les portes del purgatori no son vigilades i les animes poden escapolir-se’n.

D’ací la temença de caminar per sendes solitàries i topar-se amb una aparició.

L’endemà però, han de regressar al seu estat habitual. Aquelles que hagin rebut el record i les ofrenes dels parents (ciris, alguna missa…) abandonaran el purgatori i pujaran al cel.
El dia de Tot Sants era, per tant, jornada d’estar a casa, vora a la llar. Propiciava que es contaren històries de morts i apareguts, d’esquelets ambulants i fantasmes desficiosos.
(Llibre “Màgia per a un poble” de Francesc Gisbert).

Aprofitem l’ocasió per a promocionar el nou treball conjunt d’aquests dos fenòmens de la llengua valenciana: Francesc Gisbert i Dani Miquel. Una història coneguda de sobra per tots nosaltres, ja que els seus personatges, els espantacriatures,  són quasi de la nostra família. Formen part de la nostra cultura valenciana i ens hem divertit molt amb les seves misterioses històries. Serà el proper 22 de novembre al Centre Cultural, on també hi haurà una animació lectora a càrrec de Rosanna Espinós.

El nostre amic i cantacançons, Dani Miquel, junt a l’escriptor Francesc Gisbert,  ens van regalar una actuació en la que vam gaudir molt amb les històries de llegendes valencianes.

L’escriptor alcoià Francesc Gisbert autor del llibre Màgia per a un Poble, ens visità el curs passat per a completar el treball realitzat al voltant de la temàtica de la por valenciana: els espantacriatures i la por tradicional valenciana.

Èssers com la Bubota, la Quarantamaula, l’Home dels Nassos, l’Home de les Orelles, la Cucala, la Mala Ventura, les bruixes i bruixots, l’Home del Sac, el Papasopes, el Pardalot, el Miquelot… entre altres, han estat presents en els contes que contaven els nostres iaios, i ara, tenim la sort de poder tornar a disfrutar de les seues històries, amb llibres com aquestos.

Fins i tot, va tindre el detall de dedicar-nos un dels seus darrers llibre:

IMGP8554

Comparte
Facebook
Twitter
LinkedIn

¿Tienes alguna consulta?

Admisión alumnos
Secretaría
Horario secreataría